Het eerste stapje

Het is makkelijker dan je denkt

Je hebt eindelijk je eerste stap gezet, namelijk de beslissing om vegetariër te worden. Nu is je volgende stap een andere beslissing, hoe dat te doen – ‘koude tofu’ of geleidelijk.

Of je nu geleidelijk stopt met het eten van vlees of plotseling, is een belangrijke beslissing omdat elke persoon anders is en wat voor iemand werkt zal niet de beste aanpak zijn voor een ander. Dit wordt bepaald door je persoonlijkheidstype, je fysieke samenstelling en de reden waarom je hebt besloten om vegetarisch te gaan.

Als je opeens inzicht hebt gekregen in ‘wat vlees is’, waar het vandaan komt en wat een rol is bij het veranderen van een levend dier voel je je misschien genoodzaakt om ‘s nachts te veranderen. Als je vegetarisch wordt vanwege gezondheids- of milieuredenen, voel je misschien niet de urgentie om zulke plotselinge veranderingen aan te brengen en misschien heb je het gevoel dat een geleidelijke vermindering over een paar weken of maanden voor jou werkt.

Houd er rekening mee dat voor de meeste mensen geleidelijke verandering gemakkelijker is voor lichaam en geest. Sommige mensen doen het echter goed met grote veranderingen, kunnen zich snel aanpassen en blijven permanent veranderen, dus denk aan het type persoon dat jij bent; hoe ga je gewoonlijk om met verandering?

Vind je het leuk om met kleine stapjes of enorme sprongen door het leven te gaan? Ben je ooit gestopt met roken en, zo ja, heb je het geleidelijk afgebouwd of ben je plotseling gestopt? Hoe gaat uw lichamelijke gezondheid met het verandering om? Hoeveel vlees eet je al? Als je nu niet veel vlees eet, zal het gemakkelijk zijn, hoe dan ook, maar als je elke dag vlees eet, zelfs als je geest vegetarisch wil zijn, kan het erg moeilijk zijn voor je lichaam om je aan te passen aan een grote verandering.


Als u besluit tot een plotselinge verandering
Zorg ervoor dat je elke dag goed eet en alle voedingsstoffen krijgt die je lichaam nodig heeft. Kijk dus eens naar de vegetarische basisvoedselpagina op deze site en krijg ideeën over voedsel dat je aan je dieet kunt toevoegen. Misschien merk je dat als je binnen nu en morgen vegetarisch of veganistisch gaat eten, je vaker wilt eten. Als dat zo is, ga je gang. Dit is normaal en gezond.

Plantaardige voedingsmiddelen verteren veel sneller dan dierlijk voedsel, dus u kunt zich natuurlijk de hele dag door meer als ‘beweiding’ voelen. Als je elke dag meer maaltijden wilt hebben, is dat prima of wil je tussendoor een snackje maken met noten, fruit, sojayoghurt of kleine maaltijden. Sommige mensen die van de ene op de andere dag overstappen, zeggen dat ze zich een paar weken hongerig voelen. Als dit je overkomt, wees dan niet te bezorgd, het zal voorbij gaan als je lichaam zich aanpast (zolang je goed eet).

Het hongerige gevoel zou niet langer dan een paar weken moeten duren, dus als je na drie of vier weken nog steeds honger hebt, betekent dit waarschijnlijk dat je niet genoeg voedsel eet. Mogelijk moet je meer mock-vlees, tofu, tempeh en noten aan je dieet toevoegen. Als u zich angstig of verward voelt, ga dan naar een natuurgeneeskundige of vegetarische diëtiste en vraag hen om u te helpen bij het plannen van maaltijden. U zult merken dat slechts een paar aanpassingen die zij aanbevelen, het verschil zullen maken.


Als u besluit tot een geleidelijke verandering, kunt u deze ideeën overwegen:
Verwijder al het dierlijk voedsel voor een week (of maand) uit je ontbijt, uit je lunch en avondeten.
– Eén dier tegelijk uitschakelen. Misschien kunt u varkens- of kippenvlees elimineren, omdat varkens en kippen het meest worden uitgebuit van de landbouwhuisdieren en waarschijnlijk het meest lijden. Of je kunt het dier waarvan je het makkelijkste vindt om het zonder te doen, elimineren. Geef jezelf een tijdschema.
– Verminder tegelijkertijd vlees en zuivel. In plaats van vlees in één keer te elimineren, kunt u uw vlees- en zuivelconsumptie samen halveren. Als je niet zo dol bent op zuivel, is dat misschien een gemakkelijkere manier om te gaan. (Het verminderen of elimineren van zuivel heeft dezelfde voordelen voor dieren, gezondheid en het milieu als het verminderen of elimineren van vlees).
– Verwijder gewoon één dier per keer maar elimineer zuivelproducten volledig.
– Stel jezelf kleine doelen zoals: geen varkensvlees voor een maand, dan geen varken en kippenvlees voor de volgende maand, enz. Totdat je alles hebt geëlimineerd. Schrijf je doelen op en plak ze op je koelkast. Geef jezelf een beloning als je ze allemaal behaalt.

Houd in gedachten dat als je vlees elimineert vanwege ethische redenen (dierenleed en uitbuiting) zuivel net zoveel leed veroorzaakt als vlees (sommigen zeggen zelfs meer). Als je om milieuredenen kiest, is zuivel opnieuw een grote verspilling van water en hulpbronnen.


Ideeën om u te helpen het eten van vlees op te geven en de overgang aangenaam te maken:
– Maak de overgang naar vegetarisme met een vriend of familielid, zodat je gemotiveerd kunt blijven en ondersteuning kunt krijgen.
– Bereid u voor op diners met vrienden in vegetarische restaurants of ga naar Turkse of Libanese restaurants en neem een vegetarisch banket.
– Doe thuis een vegetarisch etentje en vraag aan je vrienden om een vegetarisch gerecht mee te nemen.